Publisert i Aftenposten: 02.mai. 2013
– Vi ønsker et krav om opphold i Norge for å kunne motta dagpenger, og jobber for det. Vi vurderer å innføre oppholdskrav og andre krav som vil medføre arbeidssøkeren må være i Norge, for eksempel oftere personlig oppmøte, sier Anniken Huitfeldt til Aftenposten.
– Generelle krav vil være like for alle, sier Huitfeldt.
– Hvor mange det gjelder, går vi nå gjennom med Nav. Det dreier seg ikke om veldig mange, sier Huitfeldt.
– Nei, det sier jeg ikke, men vi må gå nøye gjennom dette. Det er i hvert fall ikke gitt at praksisen etter de nye reglene skal omfattes av EFTA-vurderingen, sier Huitfeldt.
– De kan kreve å få dagpenger etter norske satser, og det er den norske stat som tar regningen. Det gjelder så lenge den arbeidsledige oppfyller kravene som arbeidssøker, sa advokat Christian Lundin til Aftenposten da saken først ble omtalt.
– Den nye teksten trekker i retning av at det er avgjørende om vedkommende har reist tilbake til bosettingslandet eller ikke. Og ikke om man stiller seg til rådighet. Dette kan støtte opp om vår tolkning av lovverket. Vi merker oss også en fersk EU-dom om dette, sier arbeidsministeren.
– Vi venter ikke på hva EFTA gjør, men gjennomgår dette selv og ser om det bør innføres nye oppholdskrav. Men EU-domstolen sier ingenting om de nye reglene som gjelder nå, og dette betyr derfor ikke at det er fritt fram for å motta norske dagpenger i utlandet, sier Anniken Huitfeldt til Aftenposten.
– Vi har kjørt mange saker mot EFTA-domstolen de siste årene, og vunnet de viktigste. Vi trakk denne saken fordi vi trolig ville tape. Hvis vi var i tvil om dette, ville vi ha kjørt saken. Jeg skal gjøre alt som er mulig for at vi fortatt stiller krav om opphold i Norge, sier arbeidsministeren.
– Det er utrolig viktig at vi finner andre måter å regulere dette på, for vi kan ikke akseptere at utfallet blir at man kan bo i Tyskland, Polen eller Estland å motta norske dagpenger. Da vil dette eskalere. Det er en halv million utlendinger som får skattekort i året, de kan ikke bygge seg en rett til å få penger når de flytter hjem, sier Eriksson til Aftenposten.
– Saken viser at medlemskapet i EØS ikke gir oss frihet til å bestemme egne regler selv. Derfor vil EØS sakte, men sikkert, undergrave velferden vår. På sikt blir det urimelig at Norge skal måtte betale ut penger når vi ikke kan kontrollere at vilkårene for å få dem overholdes fordi vedkommende er i utlandet, sier arbeidspolitisk talskvinne Karin Andersen i SV til Aftenposten.
– Høyre, AP, Krf og Frp er de partiene som har ivret for EØS-avtalen. De må ta ansvaret for at vi er i klemma. Jeg frykter at høyresiden vil bruke disse reglene til å tvinge fram kutt i velferden, sier Andersen.