Kreutzer-saken
Annelin Kreutzer (20) ble påkjørt i Tromsø en mørk desemberdag i 2007, da hun var på vei over den tungt trafikkerte Tromsøysundveien i bydelen Lunheim. På grunn av skadene ble småbarnsmoren erklært 100 prosent medisinsk og ervervsmessig ufør, og får nå bistand fra helsevesenet døgnet rundt. Annelin kan verke spise, drikke eller kommunisere. Skaden påførte henne et meget stort antatt fremtidig inntektstap.
Forsikringsselskapet tilbød henne opprinnelig 3,25 millioner kroner i erstatning, noe familien avslo. Ness Lundin hjalp den unge kvinnen hele veien til Høyesterett, som tok saken i storkammer. Dom kom i desember 2014, og Annelin ble tilkjent over 9 millioner kroner i erstatning. Retten slo fast at kapitaliseringsrenten skulle være fire prosent.
Hva er kapitaliseringsrente
Kapitaliseringsrenten har vært omdiskutert og er en viktig faktor som spiller inn når man regner ut erstatningsbeløpet, som skal vare livet ut. Renten avgjør størrelsen på erstatningsbeløpet. En lavere rente vil dermed gi et større utbetalingsbeløp.
En viktig sak i Ness Lundins arbeid for å hjelpe skadde har derfor vært å få satt ned kapitaliseringsrenten. Kapitaliseringsrenten brukes til neddiskontering av fremtidig inntektstap, utgifter og ménerstatning. Det er mye usikkerhet tilknyttet beregningene når man skal forutsi hva den skadelidte vil kunne få av avkastning (renter, investeringsmuligheter) på erstatningen i fremtiden.
Målet er at den skadelidte verken skal få for lav eller for høy erstatning. For å finne ut av det fremtidige tapets størrelse må man først finne verdien av beløpet i dag. Verdien av et beløp i dag, er høyere enn verdien av det samme beløpet for eksempel om 10 år. Man justerer for inflasjon og for den årlige renteverdien man antar den skadelidte vil kunne oppnå av for eksempel å ha pengene i banken eller annen avkastning.
Unge skadde har mest å tjene
Unge skadde har naturlig nok mest å tjene på en lavere rente, ettersom disse har det største fremtidige tapet. En rente på fire prosent, sammenliknet med en på fem prosent, vil innebære at utbetalingssummen blir omtrent tjue prosent høyere.
Kapitaliseringsrenten har vært en vanskelig sak å få gjennomslag med i retten. Høyesterett har vært tilbakeholden med å endre renten, fordi den mener at det er lovgivers oppgave å regulere dette. Renten ble sist satt ned i 1993, fra seks til fem prosent, i forbindelse med den såkalte Ølberg-dommen. Også da var Ness Lundin på banen, som det firmaet som brakte inn de sakkyndige, noe som hadde stor betydning for resultatet.
Siden 1993 har renten blitt forsøkt nedsatt ved flere anledninger, uten hell, sist i 2007.