HR-2024-1737-A
Straffeprosessloven § 222 g, som gir påtalemyndigheten hjemmel til å ilegge elektronisk kontroll med fotlenke – såkalt omvendt voldsalarm – overfor personer som mistenkes for å ha brutt et besøksforbud, trådte i kraft 8. april 2024. Senere samme måned ble en kvinne ilagt slik kontroll, basert på mistanke om brudd på besøksforbud som hadde skjedd før bestemmelsen trådte i kraft. Høyesterett, som behandlet saken i avdeling, kom som de tidligere instanser til at dette var i strid med tilbakevirkningsforbudet i Grunnloven § 97. Det ble tatt utgangspunkt i at ileggelse av elektronisk kontroll er et inngripende tiltak, og at gjennomslagskraften til Grunnloven § 97 på dette området derfor bør være betydelig. I det konkrete tilfellet innebar inngrepet et forbud mot å bevege seg inn i et område på nesten 200 kvadratkilometer, som inkluderte det meste av Oslo sentrum. Høyesterett kom videre til at ileggelse av elektronisk kontroll som er begrunnet i mistanke om brudd på besøksforbud som har skjedd før bestemmelsen trådte i kraft, i så stor grad knyttet tyngende rettsvirkninger til tidligere avsluttede handlinger at bestemmelsen bare kunne gis tilbakevirkende kraft dersom sterke samfunnsmessige hensyn gjorde seg gjeldende. Dette var ikke tilfelle, idet de sterke samfunnsmessige hensyn i så fall må være knyttet til behovet for tilbakevirkning og ikke til den generelle begrunnelsen for bestemmelsen. Høyesterett kom også til at den som skal beskyttes, ikke har rett til å anke domstolens avgjørelse om ikke å pålegge elektronisk kontroll. Kjennelsen avklarer at det ikke er adgang til å ilegge elektronisk kontroll basert på mistanke om brudd på besøksforbud som har skjedd før straffeprosessloven § 222 g trådte i kraft. (Rt-sammendrag)
Saken ble prosedert av advokat Therese Lohne Boehlke.
Les mer om saken her:
Omvendt voldsalarm – ny dom i Høyesterett
Les dommen på lovdata.no.
HR-2024-1571-A
Saken gjelder krav om yrkesskadedekning for skade som skyldes ulykke i en spisepause på hjemmekontor, jf. folketrygdloven § 13-6 andre ledd. En lege tok under en helgevakt matpause i hjemmet, etter å ha hatt en arbeidsøkt der. Da hun gikk ut i hagen for å spise, falt hun og skadet foten stygt. Planen var at hun etter pausen skulle reise inn til sykehuset og fortsette arbeidet. Høyesterett komt til at legen ikke var «i arbeid» da skaden inntraff, og at skader som skjer i pauser fra arbeidet på hjemmekontor, faller utenfor lovens ordlyd. Hun har derfor ikke krav på yrkesskadedekning. Videre tilsa de særtrekk som knytter seg til hjemmet, at arbeidstakerne bare er dekket på hjemmekontor mens arbeid utføres. Den romslige praksisen som gjelder for skader som skjer i pauser på det ordinære arbeidsstedet, får ikke anvendelse. To dommere dissenterte. De mente det fulgte av langvarig lovforståelse at matpauser var omfattet av yrkesskadedekningen og at dette også måtte gjelde matpauser på hjemmekontor.
Dommen avklarer at arbeidstakere ikke er yrkesskadedekket når de tar pauser i hjemmet fra arbeidet. (Rt-sammendrag)
Advokat Tom Sørum representerte partshjelper, fagforeningen Akademikerne, i saken. Skadelidte ble representert av advokat Einar Ingvald Skrøder Lohne fra Advokatfirmaet Langseth.
Les mer om saken her:
Rett24.no: Akademikerne blir partshjelp når hjemmekontorsaken skal opp i Høyesterett
Skadet på hjemmekontor – yrkesskadedekket så lenge du er i arbeid
Les dommen på lovdata.no.
HR-2024-1117-A
Den danske føreren av en dansk kranbil ble skadet da bilen veltet under arbeid i Norge. Motorvognforsikring var tegnet i et dansk forsikringsselskap av førerens danske arbeidsgiver. Føreren fremmet krav for norske domstoler mot forsikringsselskapet om erstatning under motorvognforsikringen. Dette skyldtes at den danske forsikringen ikke dekket førerskade, noe som er obligatorisk i Norge. Høyesterett kom i motsetning til de tidligere instanser til at lovvalget ikke skulle skje etter forsikringslovvalgsloven § 6, men etter de ulovfestede reglene om lovvalg ved krav om erstatning utenfor kontrakt. Avgjørende var da at både føreren, bileieren og forsikringsselskapet hørte hjemme i Danmark, jf. Roma II-forordningen artikkel 4 nr. 2. Det var følgelig danske regler som fikk anvendelse. Dermed hadde føreren ikke krav på erstatning. Forsikringsselskapet ble frifunnet. (Rt-sammendrag)
Saken ble prosedert av advokat Trond Wehn.
Les mer om saken her:
Ny dom fra Høyesterett – lovvalg for erstatningskrav etter bilulykker
Utenlandske sjåfører som skader seg i trafikkulykker i Norge har rett til norsk erstatning!
Les dommen på lovdata.no.
HR-2024-431-A
Straffen for overtredelse av strl. § 280 og vegtrafikkloven § 31 jf. § 3 og § 5 ble fastsatt til fengsel i ett år og åtte måneder. Domfelte hadde en lørdag ettermiddag med tett trafikk kjørt i en hastighet rundt 200 km/t gjennom en tunnel i en 90-sone på E6 sør for Oslo. Etter å ha foretatt flere forbikjøringer i høyre felt kjørte han inn i en forankjørende bil som skiftet fra midtre til høyre felt. Sammenstøtet var voldsomt. Føreren av den andre bilen ble påført store skader, og ble lam for livet. Høyesterett viste til at det var flere aspekter ved kjøringen som gjorde den særlig farlig, herunder den høye hastigheten over en lengre strekning, at det var tett trafikk, forbikjøringene i høyre felt og at han filmet egen fartsmåler under kjøringen. Han var klar over at kjøringen medførte risiko for alvorlig skade, samtidig som han ikke annet motiv enn å tilfredsstille eget behov for fart og spenning. Høyesterett sluttet seg til lagmannsrettens karakteristikk av kjøringen som “villmannskjøring”. Overtredelsen var begått på en særlig hensynsløs måte, jf. strl. § 77 bokstav d, og den alvorlige følgen for fornærmede måtte tillegges betydelig vekt. Allmennpreventive hensyn veide tungt. Det var imidlertid ikke grunnlag for å heve straffenivået sammenlignet med det som ble lagt til grunn i Rt-2009-1048. Et flertall på fire dommere fastsatte oppreisningserstatningen til 450 000 kroner. En dommer dissenterte og mente oppreisningserstatningen burde utgjøre 250 000 kroner. Delvis dissens 4-1. (Rt-sammendrag)
Saken ble prosedert av advokat Christian Lundin.
Les mer om saken her:
Dom i Høyesterett – tilkjent høy oppreisning etter “villmannskjøring”
Betydelig strengere straff og oppreisning etter villmannskjøring
Les dommen på lovdata.no.
HR-2023-2252-A
Et mekanisk verksted i Bodø hadde fått oppført et næringsbygg med verkstedhall og kontorfløy. Etter overtakelsen av bygget krevde verkstedet erstatning på over 11,5 millioner kroner som var brukt på å utbedre støyproblemer. Kravet ble fremsatt mot selskapet som hadde bistått med prosjekt- og byggeledelse. Selskapet, som var ansvarsforsikret, meldte fra om forsikringstilfellet til sitt forsikringsselskap. Selskapet ble senere avviklet, og forsikringssaken ble ikke fulgt opp videre.
Verkstedet, som ikke hadde meldt inn direktekrav mot forsikringsselskapet innen utløpet av foreldelsesfristen, gjorde gjeldende at det nå avviklede selskapets melding til forsikringsselskapet innebar at den særlige foreldelsesregelen i forsikringsavtaleloven § 8-6 tredje ledd gjelder. Etter denne bestemmelsen foreldes krav som er meldt til forsikringsselskapet, tidligst seks måneder etter at forsikringsselskapet har varslet at foreldelse vil bli påberopt.
Høyesterett kom til at forsikringsavtaleloven § 8-6 tredje ledd må tolkes slik at en skadelidt som vil gjøre gjeldende direktekrav mot en skadevolders forsikringsselskap, selv må melde direktekravet til selskapet for å komme inn under særregelen om avbrudd av foreldelsesfristen. Direktekravet mot forsikringsselskapet var derfor foreldet.
Avgjørelsen avklarer at skadelidte selv må melde direktekrav til forsikringsselskapet for å komme inn under særregelen om foreldelse i forsikringsavtaleloven § 8-6 tredje ledd. (Rt-sammendrag)
Saken ble prosedert av advokat Therese Lohne Boehlke.
Les mer om saken her:
Ny dom fra Høyesterett om foreldelse av direktekrav
Rett24.no: Forsikringsbransjen vant frem i prinsippsak om foreldelse
Les dommen på lovdata.no.
HR-2023-2069-A
Et ekstremt prematurfødt barn fikk ved intensivbehandling satt inn et arteriekateter i venstre arm for overvåking av blodtrykk og blodverdier. Kateteret medførte nedsatt blodsirkulasjon. Dette medførte i sin tur omfattende vevsdød på barnets venstre hånd, med tap av samtlige fingre og en medisinsk invaliditetsgrad på 40 %. Ved helhetsvurderingen etter pasientskadeloven § 2 tredje ledd kom Høyesteretts flertall på fire dommere i motsetning til lagmannsretten til at det ikke var grunnlag for å tilkjenne erstatning for skaden. Overvåkingen av blodtrykk og blodverdier var et nødvendig element i intensivbehandlingen, som igjen var nødvendig for å redde pasientens liv. Da ligger tålegrensen for hva pasienten må akseptere, høyt. Bruken av arteriekateter var også ansett som beste praksis for overvåkingen. Risikoen for en så stor skade som barnet fikk, var meget lav. På den annen side var skaden ikke så stor at den talte med særlig styrke for å tilkjenne erstatning. Det forelå da ikke et så markert misforhold mellom skaden og lidelsen som foranlediget intensivbehandlingen, til at tålegrensen for hva pasienten måtte akseptere, var overskredet. En dommer dissenterte og mente at tålegrensen var overskredet. Staten ved Pasientskadenemnda ble frifunnet. (Rt-sammendrag)
Saken ble prosedert av advokat Therese Lohne Boehlke.
Les mer om saken her:
Dom fra Høyesterett i sak mot Pasientskadenemnda
Les dommen på lovdata.no.
HR-2023-1108-A
En kvinne, som store deler av oppveksten hadde blitt fulgt opp av helsevesenet for sine psykiske plager, begikk selvmord da hun var 20 år gammel. Kvinnens far fremsatte krav om erstatning etter pasientskadeloven § 2 første ledd bokstav a. Faren og Pasientskadenemnda var enige om at selvmordet sannsynligvis ville vært unngått dersom hun hadde fått adekvat behandling. Det forelå ansvarsgrunnlag og det var en faktisk årsakssammenheng mellom behandlingssvikten og farens psykiske skade. Spørsmålet for Høyesterett var om det rettslige kravet til adekvat årsakssammenheng mellom de ansvarsbetingende forholdene og farens psykiske skade var oppfylt. Høyesteretts flertall på fire dommere kom til at fars psykiske skade var påregnelig i den forstand at slik skade erfaringsmessig kan forventes når et barn dør som følge av selvmord. Rettslig sett må det i tillegg foreligge en «særlig belastning» utover tapet av barnet. Selv om faren utvilsomt har vært utsatt for store belastninger over lang tid, kom Høyesterett til at selvmordet eller omstendighetene rundt det rettslig sett ikke kan sies å utgjøre en særlig belastning ut over tapet av datteren. Vurderingen bygger først og fremst på at dødsfallet ikke sto i umiddelbar sammenheng med svikten i helsehjelpen. Høyesterett fant at det ikke var slik nærhet mellom fars psykiske skade og den ansvarsbetingende helsesvikten at det var rimelig å knytte erstatningsansvar til den. En dommer dissenterte og mente at omstendighetene rundt selvmordet og den langvarige behandlingssvikten i helsevesenet representerte en «særlig belastning» ut over selve tapet av datteren. (Rt-sammendrag)
Saken ble prosedert av advokat Tom Sørum.
Les mer om saken her:
Psykisk skade etter dødsfall i familien
Rett24.no: Høyesterett med ny erstatningsdom om kravet til årsakssammenheng ved psykiske skader
Les dommen på lovdata.no.
HR-2023-268-A
Staten v/Pasientskadenemnda har tilkjent erstatning til etterlatt ektefelle og to barn, etter et dødsfall som følge av forsinket diagnostikk av føflekkreft. I erstatningen var det gjort et skjønnsmessig fradrag fordi de etterlatte hadde fått utbetalt livsforsikringer som var tegnet for avdøde. Dommen vil ta stilling til når skadevolder har anledning til å gjøre et fradrag i sitt erstatningsansvar, fordi skadelidte har fått utbetalt andre private forsikringsytelser. Det vil også bli tatt stilling til om dette fradraget skal vurderes individuelt for hver av de etterlatte, eller om det skal vurderes samlet for alle tre etterlatte. (Rt-sammendrag)
Saken ble prosedert av advokat Therese Lohne Boehlke.
Les mer om saken her:
Private forsikringer = mindre i erstatning fra skadevolder?
Les dommen på lovdata.no.
HR-2022-1980-A
I tvist om rettmessigheten av fakturaene for et omfattende elektroarbeid i en privatbolig uttalte Høyesterett at bustadoppføringsloven § 48 først og fremst er gitt for å ivareta forbrukerens kontrollbehov. Av den grunn må entreprenøren gi en kravsoppstilling som spesifiserer de enkelte vederlagspostene i samsvar med avtalen og lovens vederlagsregler. Regningen må oppgi hvor mange timer og hvilke kostnader som omfattes av den enkelte vederlagsposten der det kreves vederlag for regningsarbeid. Er det utført endrings- eller tilleggsarbeider, må de spesifiseres hver for seg. Forbrukeren kan også kreve å få fremlagt dokumentasjon. En skjønnsmessig oppstilling fra entreprenøren i ettertid kan, etter en konkret vurdering, likevel oppfylle lovens krav. Konsekvensen av at entreprenøren ikke legger frem en kontrollerbar regning er at forbrukeren får en tilleggsfrist for betaling. Ut over dette griper ikke § 48 inn i entreprenørens rett til vederlag for utført arbeid. Lagmannsretten hadde trukket inn vurderingstemaet i bustadoppføringsloven § 42 ved vurderingen etter § 48. Dette var uriktig rettsanvendelse. Det var imidlertid gjort en inngående vurdering av om entreprenøren hadde krav på vederlag for endrings- og tilleggsarbeider etter lovens regler, og det fremsatte kravet var satt vesentlig ned. Den uriktige rettsanvendelsen hadde da ikke betydning for resultatet. Kundens anke over lagmannsrettens dom ble forkastet. (Rt-sammendrag)
Saken ble prosedert av advokat Tom Sørum.
Les mer om saken her:
Forbruker mot entreprenør – sak opp for Høyesterett
Les dommen på Lovdata.no.
HR-2020-1332-A
En pasient som var blitt utredet for hjerteflimmer, var ikke blitt informert om at behandling med blodfortynnende medikamenter for å forebygge hjerneslag ikke ble ansett nødvendig. Etter god medisinsk praksis skulle han vært tatt med på råd om dette. Pasienten fikk senere hjerneslag av en annen årsak enn hjerteflimmer. Det var enighet om at blodfortynnende behandling ikke ville ha forhindret slaget, men kunne gjort skadeomfanget mindre. Høyesterett kom enstemmig til at den manglende informasjonen om behandlingsvalget utgjorde svikt ved ytelsen av helsehjelp, jf. pasientskadeloven § 2 første ledd bokstav a. Et flertall på tre dommere fant imidlertid at mer-skaden, som tok utgangspunkt i en annen skadeårsak enn hjerteflimmeret som pasienten var behandlet for, var en for fjern og avledet følge av informasjonssvikten til at det kunne knyttes ansvar til den. Et mindretall på to dommere kom til at mer-skaden var utslag av den risikoen som svikten ved ytelsen av helsehjelpen skapte, og at pasienten derfor hadde rett til erstatning. (Rt-sammendrag)
Saken ble prosedert av advokat Tom Sørum.
Les mer om saken her:
Prinsipiell sak om pasientskadeerstatning
Les dommen på lovdata.no.
HR-2020-35-A
Saksøkerne i erstatningssak hadde begrenset søksmålet til å kreve fastsettelsesdom for at erstatningsvilkårene var oppfylt. De saksøkte påsto seg prinsipalt frifunnet, og nedla subsidiær påstand om betaling av erstatning fastsatt etter rettens skjønn. Høyesterett, som behandlet saken i avdeling, kom som de tidligere instanser til at saksøkte hadde adgang til å trekke den eventuelle erstatningsutmålingen inn i saken, jf. tvl. § 15-1 jf. § 1-3. Verken lovens ordlyd eller forarbeidene ga støtte for avvisning av de saksøktes subsidiære krav. Reelle hensyn talte også for de saksøktes adgang til å fremme dette kravet.
Saken ble prosedert av advokat Christian Lundin.
Les dommen på lovdata.no.
HR-2019-497-A
Saken gjaldt spørsmål om straffansvar og oppreisningserstatning etter at en jente ble påkjørt i en alpinbakke og pådro seg alvorlige og varige skader. En venninne av den ti år gamle jenta hadde falt på nedsiden av et heng, og skadelidte skulle hjelpe henne. Skadevolderen kom i stor fart over hengkanten og kunne ikke se hva som befant seg under den. Hun ble alvorlig skadet og vil få varig mén. Ulykken skjedde fordi tiltalte kjørte i svært høy hastighet over en uoversiktlig hengkant, og derfor ikke klarte å svinge unna piken som befant seg i henget. Høyesterett la til grunn at normen for forsvarlig opptreden i en alpinbakke er at alpinisten må kjøre kontrollert og tilpasse kjøringen til forholdene slik at han eller hun ikke utsetter noen for unødig risiko. Ikke all uhensiktsmessig kjøring eller kjøring i høy fart vil være uforsvarlig, men i dette tilfellet hadde tiltalte klart fraveket det som er forsvarlig opptreden ved alpinkjøring. Alder eller andre personlige forhold var ikke til hinder for at han kunne klandres for kjøringen. Utvalget var enig med lagmannsretten i at tiltalte følgelig hadde overtrådt strl. § 280, jf. strl. § 23. Utvalget var også enig med lagmannsrettens flertall i at det forelå grov uaktsomhet ved vurderingen etter skadeserstatningsloven § 3-5, slik at vilkårene for å tilkjenne oppreisning var oppfylt. Dommen gir generell veiledning for aktsomhetsnormen ved skikjøring, både i strafferettslig og erstatningsrettslig sammenheng. (Rt-sammendrag)
Saken ble prosedert av advokat Tom Sørum.
Les mer om saken her:
Høyesterett vurderer slalåmkjørers ansvar etter påkjørsel i skibakken
19-åring dømt etter slalåmpåkjørsel
Les dommen på lovdata.no.
HR-2019-318-A (Ribb-dommen)
En kvinne ble påført et brudd i ryggen under en RIB-tur. Høyesterett kom i likhet med lagmannsretten til at eieren av RIB’en ikke var erstatningsansvarlig for skaden, jf. skadeserstatningsloven § 2-1 og sjøloven § 418 med videre henvisninger. Forskriftene som gjelder for RIB-kjøring var ikke brutt av eieren eller båtføreren. Heller ikke for øvrig var det påvist handlinger fra føreren i strid med det passasjerene med rimelighet kunne forvente ved deltakelse på en slik tur, som var forbundet med en viss risiko. Det vil alltid kunne skje at noen kommer til skade, uten at det lar seg gjøre å peke på noen konkret uaktsom handling som årsak til hendelsen. Og selv om aktsomhetskravet er strengt, medfører ikke ethvert avvik fra optimal adferd at det foreligger erstatningsbetingende uaktsomhet. Kvinnens anke over lagmannsrettens dom, der eierens forsikringsselskap ble frifunnet, ble forkastet. (Rt-sammendrag)
Saken ble prosedert av advokat Tom Sørum.
Les mer om saken her:
Høyesterett klargjør ansvaret ved fritidsulykker
Brud tapte i Høyesterett: – Eventselskap ikke ansvarlig for RIB-ulykke
Les dommen på lovdata.no.