28. desember publiserte VG en nyhetsdokumentar om tragedien i tekst, bilder og video. Saken var oppslag i VG Helg.
Sent nyttårsaften 2017 landet flyet med en trebarnsfamilie på Gardermoen – én time forsinket.
Mor, far og tre barn hadde vært på ferie på Gran Canaria. De var få minutter fra hjemmet sitt i Skien, da varebilen kom kjørende i høy hastighet mot dem.
Den unge mannen som hadde bestemt seg for å ta livet sitt, hadde fyllekjørt i feil kjøreretning i nesten tre kilometer i tåke og dårlig sikt da han møtte bilen med fem personer på E18 i Larvik.
Familiefaren bremset, tutet, og blinket fortvilt med lysene. Men lysene til den møtende varebilen kom rett mot familien.
– Mannen min forsøkte å svinge unna, men lysene kom etter oss, fortalte enken i lagmannsretten.
Under ulykken satt hun i baksetet og trykket de to minste barna inntil seg – og hadde også armen rundt sønnen, da bilen traff dem med så voldsom kraft at bilen deres ble fullstendig knust.
– Jeg vil at folk skal få vite hva som er konsekvensene av en slik ulykke. At en person bestemmer seg for å gjøre noe som dette, uten å tenke, det har sine konsekvenser, sier hun til VG Helg.
Ektemannen hennes ble momentant drept. Selv ble hun og datteren (5) livstruende skadet. Sønnene på 11 måneder og syv år kom fra ulykken med mindre skader.
Også mannen som kjørte på dem, ble innlagt på sykehus etter dødsulykken. Noen timer senere ble han siktet for forsettlig bildrap. Til politiet forklarte mannen at han hadde forsøkt å ta sitt eget liv.
Les saken i VG her.
– UBEGRIPELIG HANDLING
Det finnes ingen sammenlignbar rettspraksis der en bilist som ønsker å ta sitt liv, overlever, for så å bli tiltalt for forsettlig drap på et tilfeldig offer.
– Du er på vei hjem fra en nydelig sydentur, så kommer det en bil mot deg. Du prøver å komme deg unna, men klarer det ikke. Det ble jo bevist i retten at han svingte etter dem. Han hadde en klar hensikt om å ta sitt eget liv, sier familiens advokat Christian Lundin til VG Helg.
Saken er ferdig behandlet i retten, men advokaten og hans firma bistår fortsatt familien mot forsikringsselskapet til ulykkessjåføren.
– Hvert år begår nærmere 700 personer i landet selvmord. Her lykkes ikke vedkommende i å ta sitt eget liv, men en hel familie legges i grus på grunn av denne ubegripelige handlingen, sier Lundin.
FIKK HISTORISK STRENG STRAFF
I Larvik tingrett ble sjåføren av varebilen i oktober dømt til 16 års ubetinget fengsel, men anket.
19. mars opprettholdt Agder lagmannsrett fengselsstraffen fra tingretten og den da 22 år gamle mannen ble dømt til 16 års fengsel. Det er den strengeste dommen som noen gang er gitt i Norge for et bildrap.
I Agder lagmannsrett i Skien forklarte 22-åringen at han husker minimalt fra natten kollisjonen skjedde, hvor promillen hans ble målt til 1,32.
VG har vært i kontakt med gjerningsmannen, som nå soner dommen.
– Dette er en tragisk sak, rett og slett. Jeg angrer på at jeg gjorde som jeg gjorde, men prøver å komme meg videre i livet. Jeg er inderlig lei meg for det utfallet dette fikk for motparten, sier mannen til VG Helg.
FLERE KUNNE HA BLITT DREPT
Enken lå to måneder på sykehus før hun kom hjem til Skien i rullestol. Hun ble hun varig invalidisert etter ulykken. Familiens advokat Christian Lundin mener at det bare var flaks at ikke flere ble drept.
Oppreisningserstatningen til de etterlatte ble økte fra tingretten til lagmannsretten, fra 1.750.000 kroner til 1.950.000 kroner.
TRE STEMTE FOR 18 ÅRS FENGSEL
Ulykkesgruppen i Statens vegvesen beregnet ulykkesbilens hastighet til over 130 km/t, mens familiebilen kjørte i maks 30 km/t.
Agder lagmannsrett fant ingen formildende omstendigheter for den hensynsløse kjøringen. Tre av de fem meddommerne stemte for 18 års ubetinget fengsel. Fagdommerne og to meddommere mente 16 års ubetinget fengsel var straff nok.
Lagmannsretten la i skjerpende retning vekt på at de fornærmede var tilfeldige ofre som ikke hadde noen mulighet til å slippe unna. Mannen ble dømt til å erstatte selskapets tap.
Mannens etterlatte fikk tilkjent erstatning for ikke-økonomisk tap, en oppreisning, for tapet av familiefaren, og den krenkelsen de selv har opplevd under rettssaken.
Både enken og barna har krav på ytterligere erstatning for det øvrige tapet de vil få som følge av ulykken.