Kamp mot kommunen for hjelpetilbud til trafikkskadde John Inge (18)
Trafikkskadde John Inge (18) og moren kjemper for et tilstrekkelig hjelpetilbud av Surnadal kommune. Men kommunen innfrir ikke, selv etter tre pålegg fra Fylkesmannen.
Livet til aktive John Inge ble snudd på hodet i en ulykke på lett motorsykkel i 2017, hvor han ble påført alvorlige skader for livet.
15. april skrev lokalavisen Tidens Krav om en langvarig kamp om forsvarlig helsehjelp fra kommunen.
Selv om gutten trener hardt for et best mulig liv etter trafikkulykken, har han behov for pleie døgnet rundt. Samtidig må moren hans kjempe en fortvilende og slitsom kamp mot Surnadal kommune for å få lovens minstekrav om tilrettelegging og hjelp i hverdagen – i sak etter sak.
– Kampen mot kommunen har vært en ekstrabelastning i en allerede svært krevende tid, sier den skadde 18-åringens mor, Tove Bævre til Tidens Krav.
Fylkesmannen opphevet blant annet kommunens vedtak om å ta fra John Inge hjelp han har krav på, fordi det er i strid med helse- og omsorgstjenesteloven. Feil saksbehandling, feil lovanvendelse og feil håndtering er påpekt av Fylkeskommunen – men likevel står Surnadal kommune på sitt.
LOVBRUDD OG FLERE FEIL
Jan Gunnar Ness er advokat for John Inge og familien hans, i saken som dreier seg om en rekke klager på kommunens behandling. Tre ganger har hun måttet klage til Fylkesmannen – tre ganger fikk hun medhold – men fortsatt innfrir ikke kommunen Fylkesmannens pålegg.
Jeg har aldri opplevd at en kommune har slitt så mye med å innrette seg Fylkesmannens pålegg, sier advokat og partner Jan Gunnar Ness i Advokatfirmaet Ness Lundin, som har jobbet med erstatningsrett i over 30 år.
- Trebarnsmoren klaget til Fylkesmannen i 2018, da kommunen bestemte at John Inge skulle bo to mil unna i en tilpasset fellesbolig. Hun fikk medhold av Fylkesmannen: 18-åringen skulle få bo hjemme hos familien sin.
- Da vedtok kommunen at han skulle fratas hjelp fra kveldsvakter i helgene. John Inge har et stort hjelpebehov, og fastlegen fastslo at det var uforsvarlig. Moren klaget på vedtaket, og fikk igjen medhold. Fylkesmannen opphever kommunens vedtak som tok fra John Inge hjelp han hadde krav på og mener at feil lovanvendelse er brukt i kommunens vedtak.
- Kommunen fulgte ikke pålegget, og moren så seg nødt til å klage igjen. Igjen fikk hun medhold av Fylkesmannen. Men kommunens tiltak holder fortsatt ikke mål, mener familien og advokaten. Kommunen mener det motsatte.
OVERTRAMP SKJER I FLERE KOMMUNER
Advokaten opplyser til Tidens Krav at flere kommuner, som er presset med begrensende sosial- og helsebudsjetter, sliter med å følge helselovgivningens krav om «forsvarlig helsehjelp».
Likevel mener han at saken i Surnadal skiller seg ut.
– I de fleste tilfeller vil det meste av kostnader over én million kroner bli dekket av statlige midler. Med tanke på det, er det er uforståelig at kommunen ikke har vært rausere i en så fortvilet situasjon for familien. Særlig etter at Fylkesmannen første gang påpekte at kommunen bryter loven og ga klare retningslinjer for hva som burde gjøres, hadde jeg håpet at familiens behov for helsehjelp hadde blitt dekket, sier Jan Gunnar Ness om den pågående saken.
Les mer om rettigheter ved trafikkskade her.
Ta kontakt for en gratis samtale om din sak i dag. Vi vil alltid svare deg ærlig på om du har en god eller dårlig sak.
Les mer om erstatning etter trafikkskade her:
Menerstatning etter trafikkskade