Skadelidte som har fått ødelagt livet av yrkesskade, står nå uten forsikringsdekning fordi det ikke fantes noen garantiordning for dem.
Alpha Insurance gikk konkurs i mai, og omfanget ble kjent i fjor høst. Det kan ta fem år eller mer før konkursboet er gjort opp. Det betyr fem år hvor alt er satt på vent. De skadde får ingen utbetalinger, ingen saksbehandling, ingen medisinsk utredning, ingen dekning av advokatutgifter.
– For de rammede er dette en katastrofe. Alle utbetalinger er stanset. All saksbehandling har opphørt. Konkursboet dekker bare en mindre dividende, om mange år, og bryr seg ikke om at de skadelidte skal ha forsvarlig utredning slik at man finner korrekt erstatning. Alt skjer på konkursboets nåde, sier advokat Trond Walmsnæss Wehn i Advokatfirmaet Ness Lundin.
Vi representerer flere av de skadelidte i saken, som mangler sidestykke i norsk erstatningsrett.
– Her har politikerne sovet i timen. Det mest alvorlige er at man har latt utenlandske forsikringsselskaper tilby norske lovpålagte forsikringer uten å sørge for at det fantes en backup-løsning for arbeidstakerne den dagen et slikt selskap gikk konkurs, sier han.
Alpha-konkursen har avdekket «et hull» i erstatningssystemet ved yrkesskade. Forsikringer kjøpt hos utenlandske selskaper er ikke omfattet av den norske garantiordningen ved konkurs.
Flere tusen arbeidstagere har vært svært dårlig beskyttet ved yrkesskade, selv om det er lovpålagt av arbeidsgiverne å gi forsikringsordninger. Advokater, Personskadeforbundet LTN og LO har bedt Finansdepartementet om en rask lovendring. Nå har Stortingets arbeids- og sosialkomité tatt tak i saken, skriver Aftenposten.
– Det er positivt at Stortingets arbeids- og sosialkomité nå tatt tak i saken, men det må komme mer ut av dette enn fagre ord. Arbeidstakere som har blitt utsatt for giftige stoffer mens de var forsikret hos Alpha, vil kanskje ikke oppdage det før om 20-30 år. Spøkelset fra Alpha-konkursen vil henge over oss i mange tiår, sier advokat Walmsnæss Wehn.
– Finanstilsynet har sviktet
Advokat og partner Jan Gunnar Ness i Advokatfirmaet Ness Lundin mener at Finanstilsynet ikke har ført tilstrekkelig kontroll. Det danske selskapet har ikke konsesjon for å drive i Norge, og slapp ut på det norske markedet via EØS-avtalen.
– Det har også tidlige skjedd at forsikringsselskaper har gått konkurs, men da har man blitt reddet av garantiordningen – som også skulle ha vært tilfelle her. Et av vilkårene for å få konsesjon til å selge forsikring i Norge er at man er medlem av eget lands garantiordning eller den norske. Finanstilsynet har ansvaret for at konsesjonsvilkårene er i orden – her har tilsynet sviktet, sier Jan Gunnar Ness.
Les mer om yrkesskade: Hva har jeg krav på i erstatning?
Det er et paradoks at arbeidstakerne er bedre stilt når arbeidsgiver ikke har tegnet forsikring, enn når forsikringsselskapet går konkurs, mener advokat Trond Walmsnæss Wehn.
– Slik kan vi ikke ha det. Vi burde ha hatt en løsning der Yrkesskadeforsikringsforeningen tok over saksbehandlingen ved konkurs. Da ville arbeidstakerne ha blitt sikret kontinuitet og en forsvarlig saksbehandling. Slik er det ikke nå.
Den norske garantiordningen har sagt at den ikke vil foreta seg noe før konkursboet er ferdig.
– Til vanlig er det en skjev balanse mellom partene i et forsikringsoppgjør. Når et utenlandsk forsikringsselskap går konkurs, er det enda verre. Da har arbeidstakerne absolutt ingen mulighet til å sette makt bak sine krav, sier Walmsnæss Wehn.