Høyesterett klargjør ansvaret ved fritidsulykker

For tredje gang på et år skal Høyesterett behandle en sak om risiko ved fritidsaktiviteter: RIB-ulykken hvor en kvinne brakk ryggen under utdrikningslaget er berammet 5. februar.

01.02.2019
Bilde av rib-båt på sjøen, illustrasjonsfoto, personskade
BRUD BRAKK RYGGEN: En kvinne fikk en alvorlig personskade under en «RIB-tur» arrangert i forbindelse med et utdrikkingslag. Advokat Tom Sørum representerer kvinnen. (Illustrasjonsfoto)

– Denne dommen vil klargjøre grensene for ansvar for hvem som skal bære ansvaret når det går galt, sier advokat og partner Tom Sørum ved Advokatfirmaet Ness Lundin, som representerer bruden som ble skadet.

Saken gjelder en ulykke, hvor en kvinne ble alvorlig skadet under en «RIB-tur» arrangert i forbindelse med et utdrikkingslag. Turen ble gjennomført og arrangert av et kommersielt selskap som tilbyr denne typen aktiviteter til bedrifter i forbindelse med «teambuilding», utdrikkingslag og lignende.

Det var en dag med godt vær og stille sjø i Stavanger, da kapteinen plutselig – i høy fart – kjørte inn i hekkbølgen etter en passerende ferge for å gjøre turen mer spennende for deltagerne. Det uventede hoppet og nedslaget var så kraftig at bruden pådro seg brudd i ryggen.

Les mer: Hva er personskade?

Kvinnen er i dag 100 prosent ufør. Høyesterett skal nå vurdere om Gjensidige Forsikring, som var ansvarsforsikringsselskapet til selskapet som arrangerte turen, er erstatningsansvarlig:

Er erstatningen dekket gjennom arrangørens ansvarsforsikring, eller fikk skadelidte tilstrekkelig informasjon om at skade kunne oppstå slik at hun må sies å ha akseptert skaderisikoen?

Flere saker om personskade ved fritidsulykker i Høyesterett

I takt med at det stadig kommer nye tilbydere av «action-opplevelser» som kan medføre fare for deltakerne, er det viktig å få klargjort hvem som skal bære ansvaret om noe går galt.

  • Høyesterett avgjorde i mars i fjor en sak om hvilket ansvar et ridesenter hadde for en kvinne som ble skadet da hun falt av hesten. Retten kom til at en rytter som var kommet til skade etter å ha blitt kastet av en rideskolehest hun hadde leid, kunne kreve erstatning av ridesenteret.
  • I januar i år ble den såkalte spinning-saken behandlet i Høyesterett. Denne handlet om et treningssenters ansvar for nakkeskaden en kvinne pådro seg da bolten sykkelsetet var festet med knakk. Advokaten hennes ville kreve 2,1 millioner kroner med grunnlag i at hun er 50 prosent arbeidsufør – men kvinnen tapte saken i retten. Høyesterett mener at risikoen på treningssenteret ikke er større enn hva man må regne med i dagliglivet.
  • RIB-dommen fra Gulating ble henvist til behandling av ankeutvalget i september.
  • I desember ble det kjent at Høyesterett vil behandle slalåmulykken fra Agder lagmannsrett.

Advokat Tom Sørum er bistandsadvokat til jenta som ble tilkjent 75.000 kroner i oppreisning i Agder lagmannsrett etter at hun ble påkjørt og alvorlig skadet i slalåmbakken av en gutt på skoletur. Rettens flertall mente at det forelå grov uaktsomhet og grunnlag for oppreisning til jenta. Saken ble anket, og Høyesterett besluttet 17. desember å ta inn saken.

Les saken her: 19-åring dømt etter slalåmpåkjørsel

 


 

Vi er landets ledende advokatfirma innenfor erstatningsrett. Ta kontakt for en gratis samtale om din sak i dag. Vi vil alltid svare deg ærlig på om du har en god eller dårlig sak.

 


 

 

Relaterte saker

  • Må man betale skatt av erstatning etter en personskade?

  • Får erstatning etter at håndballmål veltet