Livet etter trafikkulykken – og veien til erstatning

For to år siden var Åshild Mari Kjosvatn i en alvorlig trafikkulykke. En semitrailer fikk sleng, og hun og kjæresten ble tilfeldig ofre på veien. Nå pågår erstatningsutmålingen.

18.01.2019
trafikkulykke
Foto: privat

Det unge paret var på vei til Røros på vinterferie, men kom aldri fram. Nå har Kjosvatn skrevet et innlegg i Østlendingen om hvordan hun opplever livet etter ulykken, med skader som ikke synes for andre.

Når en person kommer til skade etter et trafikkuhell, kan man rette økonomiske krav mot den ansvarlige skadevolders forsikringsselskap. Man har krav på erstatning for økonomisk tap og ménerstatning ved varig, alvorlig skade.

– Erstatning i slike saker er kompliserte og krever at advokaten og forsikringsselskapet får en realistisk forståelse av skadene. Det kan være utfordrende i mange saker, og særlig når det gjelder «skjulte» hjerneskader som ikke synes. Det er derfor viktig at advokaten har kunnskap om hvordan slike skader, i tillegg til kunnskap om erstatningsrettsreglene. Dette er helt avgjørende for at den skadelidte får den erstatningen han eller hun har krav på, sier advokat og partner Jan Gunnar Ness i Advokatfirmaet Ness Lundin, som representerer den unge kvinnen.

Advokat og partner Jan Gunnar Ness i Advokatfirmaet Ness Lundin
Advokat og partner Jan Gunnar Ness i Advokatfirmaet Ness Lundin

Etter det kraftige sammenstøtet med semitraileren ved Hovdmoen nord for Rena, lå Kjosvatn i koma i 30 dager. Da hun våknet måtte hun lære å prate, puste, spise, stå og gå på nytt. To år senere har hun store plager.

«Både jeg og min samboer fikk svært alvorlige hodeskader, men utfallet av skadene er veldig ulike. Jeg skriver dette fordi jeg vil opplyse folk om hvordan det kan være å leve med skjulte skader, og jeg vet at det kan være minst like ille som å være synlig skadet», skriver Åshild Mari Kjosvatn i avisinnlegget.

(Saken fortsetter under bildet)

Åshild Mari Kjosvatn med kjæresten på sykehuset etter trafikkulykken.
PÅ SJUKEHUS: Det ble mange lange måneder på sjukehus for de to. Men sammen forsøkte de så godt de kunne å holde humøret oppe hos hverandre. Foto: Privat

Kjæresten fikk synlige skader, og må bruke stokk når han går – mens Kjosvatn fikk mange skader som ikke synes på utsiden. Hun var lam i venstre side av kroppen, og satt i rullestol i fem måneder etter ulykken. Etter opptrening fikk hun kontakt med musklene etter hvert.

I dag sliter hun blant annet med kronisk trøtthet/utmattet, og sliter med konsentrasjonen, har problemer med hukommelsen og har fått skadet balansesenteret i hjernen.

– Det er tungt å innse at livet aldri vil bli sånn som jeg hadde tenkt, skriver Åshild Mari Kjosvatn.

Hva kan kreves erstattet?

For at man skal ha rett til erstatning etter trafikkulykker, må følgende vilkår være oppfylt: Ansvarsgrunnlag, årsakssammenheng og økonomisk tap.

Trafikkskadeerstatning fordeles normalt på tre tapsposter; inntektstap, menerstatning og ekstrautgifter. Noe av advokatens viktigste rolle er å hjelpe til med å identifisere tap og skaffe bevis for redusert inntekt, ikke minst når man tenker inn i fremtiden.

– Det er svært viktig at din advokat forstår kompleksiteten av din skade etter trafikkulykken, og hvordan skaden påvirker livet ditt. Det er avgjørende at advokaten din kjenner regelverket og vet hva som bør fremlegges av opplysninger, sier advokat Jan Gunnar Ness.

Advokatfirmaet Ness Lundin er blant de mest spesialiserte advokatene på trafikkskader i Norge. Vi har utarbeidet en egen brosjyre der det gis opplysninger om dine rettigheter ved trafikkskade. Brosjyren kan du lese her.

 

Hele innlegget til Kjosvatn, “Livet etter ulykken: Å være en «frisk» sjukling” i Østlendingen, kan leses her.

 


 

Vi er landets ledende advokatfirma innenfor erstatningsrett. Ta kontakt for en gratis samtale om din sak i dag. Vi vil alltid svare deg ærlig på om du har en god eller dårlig sak.

 


 

Relaterte saker