En milepæl
Dette er en milepæl for henne og for vårt firma. Nåløyet for å nå igjennom hos Høyesterett er trangt. Det er ca 60 sivile saker som behandles pr. år, og det er kun spørsmål av prinsipiell interesse og som har betydning for andre saker, som Høyesterett behandler.
Høyesterett som rettsutvikler i erstatningsretten
På vårt felt – erstatningsretten – er Høyesteretts avgjørelser grunnlaget for utviklingen av blant annet erstatningsnivået ved personskader. I skadeserstatningsloven angis det at man har krav på «full erstatning», men lovgiver har i liten grad gitt anvisning på innholdet i begrepet.
I tråd med samfunnsutviklingen
Erstatningsretten er dynamisk; det vil si at den hele tiden er i endring i tråd med samfunnsutviklingen for øvrig. For eksempel var det i «gamle dager» mer normalt for barn og unge å bli boende på institusjon for skadde ungdommer, noe man i dag er svært tilbakeholden med. Et annet eksempel er at erstatningsbeløpene ble redusert hvis man selv hadde vært «grovt uaktsom» i en ulykke. Skadelidte fikk heller ikke erstatning dersom han eller hun var passasjer og visste eller burde ha visst at sjåføren var ruspåvirket.
Lavere kapitaliseringsrente – høyere erstatning
Frem til 1993 ble det lagt til grunn at skadelidte skulle oppnå en avkastning/rente på erstatningsbeløpet på 6 % etter inflasjon, det vil si ca 8 % rente av pengene. Høyesterett har i to dommer, henholdsvis i 1993 og 2014, redusert denne renten, først til 5 % og så til 4 % i 2014. Dette betyr at unge skadelidte nå får ca 40 % høyere erstatningsbeløp for sitt fremtidstap.
Begge sakene ble prosedert av Advokatfirmaet Ness Lundin, og du kan lese mer om den siste rettssaken her.
35 saker i Høyesterett
Vårt kontor har prosedert 35 ganger i Høyesterett, inklusive de to «rentedommene», og har – blant annet via EFTA-domstolen i Luxemburg – økt erstatningen når skadelidte selv har vært grov uaktsom. Du kan lese mer om Ness Lundin sin historie her.